De Tweede Kamer sprak onlangs over twee wetten die veel aan de huurtoeslag gaan veranderen. Voor huurders zijn daar positieve en negatieve wijzigingen bij.
In een brief aan de Tweede Kamer liet de Woonbond weten hoe de wetswijzigingen beter kunnen. Het gaat om de ‘Wet vereenvoudigen huurtoeslag’ en de Wet ‘Wijziging van de Wet verlaging eigen bijdrage huurtoeslag en de Wet op de huurtoeslag’. Op 11 november debatteert de Kamer verder over aanpassingen in deze wetten.
Wet vereenvoudigen huurtoeslag
Positief
- Huurders krijgen vanaf 21 jaar volledig recht op huurtoeslag. Nu is dat pas vanaf 23 jaar. Onder de 23 jaar krijgen huurders op dit moment alleen huurtoeslag als hun huurprijs lager is dan de kwaliteitskortingsgrens.
- Huurders met een laag inkomen en een huurprijs boven de huidige huurtoeslaggrens krijgen recht op huurtoeslag. Nu hebben huurders dat recht meestal niet (tenzij er sprake is van een verworven recht).
Negatief
- Als de wet wordt aangenomen wordt de rekenhuur lager, omdat huurders geen toeslag meer krijgen over ‘subsidiabele servicekosten’. Dit zijn servicekosten die huurders in wooncomplexen betalen voor zaken als verlichting en schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes.
- Als de wet wordt aangenomen gaat de basishuur met 4 euro per maand omhoog. De basishuur is het deel van de huur dat een huurtoeslagontvanger volledig zelf moet betalen. Door een hogere basishuur ontvangen huurders met huurtoeslag dus 4 euro per maand minder.
Wet wijzigen huurtoeslag
Positief
- Als deze wet wordt aangenomen gaat de basishuur met 11 euro en 58 cent omlaag. Door de eerdere verhoging van 4 euro blijft hier dan 7 euro en 58 cent van over.
- Het onderscheid tussen huurders met en zonder AOW vervalt. Op dit moment beginnen huishoudens met AOW bij een hoger inkomen met afbouwen van de huurtoeslag dan huishoudens zonder AOW. Door alle leeftijden gelijk te gaan behandelen loopt de huurtoeslag straks ook minder snel af bij huishoudens zonder AOW.
- Veel meerpersoonshuishoudens moeten het deel van de huur dat boven de aftoppingsgrens ligt volledig zelf betalen. Alleen meerpersoonshuishoudens met AOW-gerechtigden of huurders met een handicap krijgen op dit moment 40% vergoed. Dat gaat veranderen. Straks krijgt iedereen 40% vergoed van dit gedeelte van de huur.
- Op dit moment wordt met een ingewikkelde formule berekend hoe de toeslag van een huurder afloopt bij een hoger inkomen. Die berekening wordt simpeler. Daardoor is voor meer huurders duidelijk wat inkomensstijging betekent voor de hoogte van de huurtoeslag en wordt voorkomen dat een stijgend inkomen ineens tot heel veel minder huurtoeslag leidt.
Negatief
- Verlagen van de basishuur gaat pas in 2026 in. Terwijl huurders met een smalle beurs geholpen zouden zijn wanneer deze maatregel al in 2025 in zou gaan.
Brief aan Tweede Kamer – wijzigingen huurtoeslag
Brief Download
Dit is een bericht van de Woonbond