Zoek
Sluit dit zoekvak.

Energie besparen begrijpelijk voor iedereen

25 februari 2023

|

Redactie

vrouw met hondje op de arm in de deuropening
Noortje voor de deur van haar huurwoning in Schijndel.  Sander Heezen

“Het is belangrijk dat onderwerpen zoals energie besparen voor iedereen begrijpelijk zijn. Hier draag ik graag mijn steentje aan bij.” In het Brabantse Schijndel woont Noortje (45) met haar gezin en twee hondjes. Noortje heeft een licht verstandelijke beperking waardoor ze zo nu en dan een steuntje in de rug nodig heeft. Ook als het gaat om energie besparen. “Als een tekst te ingewikkeld is, haak ik af. Dat is regelmatig het geval. Maar ik vind het belangrijk wel gewoon mee te kunnen draaien in de maatschappij. Gelukkig heb ik veel mensen om mij heen die mij ondersteunen. De kennis die ik dan opdoe, zet ik weer in om anderen te helpen.”

Begeleiding aan huis

Sinds 2016 is Noortje aangesloten bij Cello, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit de organisatie komt één keer per week iemand aan huis langs om haar te ondersteunen bij de dagelijkse gang van zaken. Daarnaast zijn ze altijd bereikbaar voor vragen. “Ik wil onze huurwoning graag verduurzamen, door bijvoorbeeld van het gas af te gaan. Maar daarvoor ben ik afhankelijk van de woningbouwvereniging. Een ambulant begeleider helpt mij dan bij het opstellen van een brief. Helaas heeft het niks opgeleverd. Het liefst koop ik mijn eigen woning die ik zelf kan verduurzamen, maar met deze markt lukt dat nu niet.”

Broer als inspiratiebron

Bij zorgorganisatie Cello is Noortje ervaringsdeskundige. Dit houdt in dat ze de organisatie helpt bij het aanbrengen van verbeteringen. Bijvoorbeeld op het vlak van energie besparen. “Mijn broer heeft een milieu-adviesbureau en is daarom vaak bezig met duurzaamheid. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik mij er extra bewust van ben dat we wat liever moeten zijn voor het klimaat. Minder gas en elektriciteit gebruiken helpt.”

Kennis doorgeven door workshops

Ook als duurzaamheidsambassadeur van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft Noortje veel kennis opgedaan over duurzaamheid. “Via workshops geef ik de kennis die ik heb opgedaan door. Volgend jaar ga ik bijvoorbeeld workshops geven aan de mensen die wonen in de woningen van Cello. Vaak is dit spelenderwijs, bijvoorbeeld door de mensen stellingen voor te leggen. Op deze manier is iets leren leerzaam én leuk.” 

Te ingewikkeld, Steffie.nl als hulpbron

Noortje ervaart geregeld dat teksten voor haar te ingewikkeld zijn geschreven. Dat moet anders, vindt ze. “Zelfs teksten die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met een beperking zijn vaak te moeilijk. Dit komt doordat het geschreven wordt door mensen die zelf geen beperking hebben. Ik geef organisaties dan ook wel eens feedback op hoe het anders kan.” Een website die Noortje goed helpt lastigere onderwerpen te begrijpen is Steffie.nl. “In beeld, tekst en spellen legt Steffie bijvoorbeeld uit hoe je energie kunt besparen in huis. Ik vind het heel mooi opgezet en zou dit anderen willen aanraden.”

Geen inzicht in energierekening

Hoeveel Noortje en haar man per maand betalen aan energie weet ze niet. “Onze bewindvoerder regelt alle geldzaken. Ik weet dus niet wat we per maand kwijt zijn. Geld is daarom niet mijn motivatie om energie te besparen. Ik doe het puur omdat ik het belangrijk vind voor het milieu.”

Maximaal 5 minuten per dag douchen

Noortje doet van alles om hun energieverbruik zo laag mogelijk te houden. “Ik douch kort, niet meer dan vijf minuten. Daar helpt een douchetimer mij goed bij. Als ik het koud heb, trek ik een trui aan of pak ik er een dekentje bij. De verwarming laat ik zo lang mogelijk uit en als die aan gaat, zet ik ‘m zo laag mogelijk.” Maar met kinderen blijft het volgens Noortje een uitdaging om altijd scherp te zijn op het verbruik. “Ik betrap ze er regelmatig op dat ze hun lichten in hun kamer aan laten staan. Dan doe ik trouw de lichten weer uit.”

Ga naar Energie.Steffie.nl(externe link) voor eenvoudige uitleg over energie besparen. De uitleg is in het Nederlands, maar ook in het Engels, Turks, Arabisch, Pools en Bulgaars.

Dit is een bericht van de Woonbond