Search
Close this search box.

Energiebesparing

19 januari 2023

|

Redactie

Energiebespaartips

Lachende vrouw in een warme trui
Trek eerst een warme trui aan voordat je de verwarming hoger zet. Eva Broekema

Verwarming en warm water zijn samen de grootste kostenpost op je energierekening, ongeveer 60%. Op verwarming en warm water kan je dan ook het meest besparen.

De 5 belangrijkste tips

Dit zijn de 5 belangrijkste energiebespaartips:

 • Zet je verwarming op maximaal 19 graden
 • Douch maximaal 5 minuten
 • Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
 • Ga je slapen? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt
 • Niet thuis? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt

Stroom is een minder grote kostenpost, maar nog steeds zo’n 37% van je energierekening. Ook op koken kun je besparen: alle kleine beetjes helpen. Volg de onderstaande stappen en kies de bespaartips die het beste bij je passen.

Slim verwarmen

De grootste kostenpost op je energierekening is verwarming. Gemiddeld is verwarming bijna de helft van alle energiekosten (46%). Door slim te verwarmen kun je veel besparen op je energierekening.

1. Zet de verwarming op maximaal 19 graden. Trek eerst een warme trui aan voor je de verwarming hoger zet. En zorg dat je voeten warm blijven.
2. Verwarm alleen de ruimte waar je bent. Hou (tussen)deuren en ramen gesloten.
3. Ventilatie altijd, ook als de verwarming aan staat. Ventileer je slaapkamer als je slaapt.
4. Doe de gordijnen dicht als het donker wordt. Doe ze open als het licht is.
5. Zet geen meubels voor de verwarming. Laat de warmte stromen.
6. Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen of van huis gaat, op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt.
7. Verwarm je slaapkamer niet.
8. Lang weg? Zet je verwarming op 10 graden of op 15 graden als je vloerverwarming hebt.

Investeringen

 • Plak radiatorfolie
 • Plaats een brievenbusborstel
 • Plaats een klokthermostaat en programmeer deze op jouw leefritme
 • Gebruik een kruik of elektrische deken in de slaapkamer

Download de flyer Slim je woning te verwarmen.

Slim warm water gebruiken

Ook het gebruik van warm water kost veel geld, met name douchen en badderen. Door minder warm water te gebruiken kan je flink besparen.

9. Douch minder vaak en kort
10. Laat de kraan niet stromen
11. Stel de cv-ketel zuinig in. Kijk in het instructieboekje voor uitleg.
12. Zet de boiler op 65 graden. Zet de boiler nooit lager dan 60 graden vanwege de dodelijke legionellabacterie.

Investeringen

 • Plaats een waterbesparende douchekop en gebruik een douchetimer
 • Plaats doorstroombegrenzers in je kraankoppen

Download de flyer Slim warm water te gebruiken.

Slim stroom gebruiken

Grote elektrische apparaten die altijd of lang aan staan, zoals de koelkast, wasmachine of tv, gebruiken veel energie. Door verstandig om te gaan met je koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine en wasdroger kan je energie en geld besparen. En kijk ook eens of je energieslurpers in huis hebt, zoals een lcd- of plasma-televisie of een elektrisch kacheltje.

13. Gebruik de eco-stand van de vaatwasser en wasmachine en was op een lage temperatuur
14. Was minder vaak en met een volle machine
15. Droog aan de waslijn (i.p.v. in de droger), het liefst buiten
16. Ontdooi je vriezer en koelkast af en toe
17. Vervang je oude koelkast en vriezer
18. Let op apparaten die stroom slurpen: elektrische boiler, vijverpomp, tropisch aquarium, elektrische kachel, waterbed, thuistap/beertender, airfryer, airco, groot tv-scherm, vooral lcd en plasma
19. Zet oude apparaten echt uit
20. Doe je tweede koelkast weg of zet hem uit
21. Laat geen lichten branden op plekken waar je niet bent

Investeringen

 • Vervang apparaten als ze stuk (en niet te repareren) zijn door een apparaat met een groen label (A), behalve de koelkast en de vriezer:
 • Vervang koelkast en vriezer als ze 10 jaar oud zijn voor een koelkast/vriezer met een zuinig label (A of B)
 • Vervang gloei-, halogeen- en spaarlampen door led-verlichting
 • Sluit apparaten aan op een stekkerblok met een schakelaar, zodat je ze in 1x uit kunt zetten, of gebruik een standby-killer

Download de flyer Slim stroom gebruiken.

Slim koken

Of je nu kookt en bakt op gas of elektriciteit, het kost allebei energie. Met een paar handigheidjes kan je energie besparen.

22. Gebruik de juiste pit: Een kleine pit onder een kleine pan, een grote pit onder een grote pan.
23. Kook met de deksel op de pan
24. Lucht verwarmen kost veel energie. Verwarm de oven niet langer voor dan nodig.
25. Water verwarmen kost veel energie. Kook niet meer water dan nodig is.

Download de flyer Slim koken.

Bonustip

Plaats een energiedisplay als je een slimme meter hebt. Je ziet direct hoeveel gas en stroom je gebruikt. Dit helpt je om energie te besparen. Lees meer over besparen met een energiedisplay.

Tien tips tegen hittestress

De meeste mensen hopen op een zonnige zomer. Maar veel zon kan ook hittestress met zich meebrengen, vooral in huis. Wat kun je doen om te voorkomen dat het te heet wordt in je woning? En hoe zorg je dat je stress door hitte beperkt. Tien tips tegen hittestress.

Oudere man spuit kinderen in zwembroek nat met tuinslang in achtertuin
Een groene tuin, koele kleding en ontspanning helpen tegen hittestress. GettyImages

Weer de zon aan de buitenkant van je huis

De beste manier om hitte in huis te voorkomen is de zon aan de buitenkant van je huis tegenhouden. Zonlicht dat op glas valt, warmt je huis flink op. Gebruik een zonnescherm, screens of (rol)luiken. Heb je die niet, dan werkt een parasol, schaduwdoek of gewoon een laken ook.

Verwijder tegels uit de tuin

Steen slaat veel warmte op en straalt dit uit. Ook als de zon onder is, komt er nog steeds veel warmte van die stenen om je huis. Minder tegels, asfalt en stenen er rond je huis zijn, zorgen dat je huis minder snel opwarmt. Heb je veel tegels in de tuin? Het helpt om ze weg te halen.

Maak je woonomgeving groener

Planten maken je huis koeler. Ze zorgen niet alleen voor schaduw, maar vooral ook voor verdamping van vocht waardoor de omgeving koeler aanvoelt. Heb je een tuin, geveltuin, balkon of dakterras? Plant dan bomen, struiken en (klim)planten. Ook gras zorgt voor koelte. Kamerplanten helpen ook om het in huis aangenamer te hebben bij hitte.

Het verwijderen van tegels, en het planten van bomen, struiken, planten en gras helpen ook om overstroming of wateroverlast te voorkomen. En het zorgt ervoor dat bomen beter kunnen wortelen, zodat ze niet omvallen bij een storm.

Houd ramen en deuren overdag dicht, blijf wel ventileren

Zodra het buiten warmer is dan binnen, is het verstandig om ramen en deuren dicht te doen. Zo hou je de warme lucht buiten. Blijf wel ventileren, anders wordt de lucht in huis snel ongezond: zorg dat de ventilatieroosters en (klep)raampjes open zijn en zet het ventilatiesysteem niet uit.

Sluit gordijnen

Dichte gordijnen zorgen ervoor dat het zonlicht niet alles in huis opwarmt. Helaas warmt het glas zelf wel op, en straalt hitte uit. Dit is alleen te voorkomen met buitenzonwering (zie eerste tip). Gordijnen met een reflecterende zijde werken iets beter tegen opwarming, dan gordijnen zonder reflectie.

Zet ramen en deuren ’s nachts tegen elkaar open

Als het buiten koeler is dan binnen (meestal in de nacht en vroege ochtend), dan is het verstandig om ramen en deuren wagenwijd tegen elkaar open te zetten. Zo kan de koelere lucht naar binnen en de warme lucht naar buiten. Dit heet zomernachtventilatie. Heb je mechanische ventilatie of balansventilatie? Zet deze ’s nachts in een hogere stand. Heb je een systeem met warmteterugwinning (WTW), controleer dan of het systeem op de zomerbypass staat.

Ventilator aan, airco uit

Een ventilator maakt de lucht niet koeler, maar zorgt ervoor dat je je warmte makkelijker kwijt kunt. Daardoor voelt het minder warm. We raden het gebruik van een airco af, omdat ze heel veel stroom gebruiken en omdat ze ervoor zorgen dat je lichaam niet went aan de hogere temperaturen. 

Zet de WKO of warmtepomp op koelen

Wordt jouw huis verwarmt met een warmtepomp of warmtekoudeopslag(WKO)-installatie, dan kan je deze op koelen zetten. Hierdoor warmt je huis minder snel op.

Zet apparaten die warm worden uit

Veel elektrische apparaten in huis worden warm als ze aan staan, zoals de tv, oven, airfryer, wifibox, stereo-installatie en gloeilampen. Door deze apparaten warmt je huis extra op. Maak een rondje door het huis en voel welke apparaten warm zijn. Pas op dat je je niet verbrandt! Zet de apparaten die uit kunnen, uit, of zet ze zo min mogelijk aan.

Houd jezelf koel en rustig

Jezelf koel en rustig houden helpt stress door hitte voorkomen. Draag luchtige kleding (en schoenen) en bescherm je hoofd en je huid tegen de zon als je naar buiten gaat. Houd een rustig tempo aan. Drink extra water of thee, drink geen alcohol. Koel af en toe je voeten en je nek en hoofd met water of een natte doek. Slaap als dat kan op de koelste plek in huis (of in een tentje in de tuin).

Wat doe je als het ondragelijk warm wordt in huis?

Wordt het ondanks deze tips toch ondragelijk warm in jouw woning? Ga dan in gesprek met je verhuurder en zoek samen naar een oplossing. Denk aan zonwering aan de buitenkant van het huis, een groen dak of groene gemeenschappelijke buitenruimte, en betere ventilatie- en koelmogelijkheden. Komen jullie samen niet tot een oplossing, dan kan de Huurcommissie of de kantonrechter hitte als een gebrek aan de woning aanmerken. In dat geval krijg je huurverlaging totdat de problemen zijn opgelost.

Energiecoach

Maak een afspraak met de Energiecoach van Stek-Wonen

Voor de minima: U kunt ook een afspraak maken met de Energiecoach van gemeente Noordwijk

Inhoud voor een groot deel afkomstig van de Woonbond