Energiebespaartips
Verwarming en warm water zijn samen de grootste kostenpost op je energierekening, ongeveer 60%. Op verwarming en warm water kan je dan ook het meest besparen.
De 5 belangrijkste tips
Dit zijn de 5 belangrijkste energiebespaartips:
- Zet je verwarming op maximaal 19 graden
- Douch maximaal 5 minuten
- Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
- Ga je slapen? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt
- Niet thuis? Zet de verwarming op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt
Stroom is een minder grote kostenpost, maar nog steeds zo’n 37% van je energierekening. Ook op koken kun je besparen: alle kleine beetjes helpen. Volg de onderstaande stappen en kies de bespaartips die het beste bij je passen.
Slim verwarmen
De grootste kostenpost op je energierekening is verwarming. Gemiddeld is verwarming bijna de helft van alle energiekosten (46%). Door slim te verwarmen kun je veel besparen op je energierekening.
1. Zet de verwarming op maximaal 19 graden. Trek eerst een warme trui aan voor je de verwarming hoger zet. En zorg dat je voeten warm blijven.
2. Verwarm alleen de ruimte waar je bent. Hou (tussen)deuren en ramen gesloten.
3. Ventilatie altijd, ook als de verwarming aan staat. Ventileer je slaapkamer als je slaapt.
4. Doe de gordijnen dicht als het donker wordt. Doe ze open als het licht is.
5. Zet geen meubels voor de verwarming. Laat de warmte stromen.
6. Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen of van huis gaat, op 15 graden, of op 18 graden als je vloerverwarming hebt.
7. Verwarm je slaapkamer niet.
8. Lang weg? Zet je verwarming op 10 graden of op 15 graden als je vloerverwarming hebt.
Investeringen
- Plak radiatorfolie
- Plaats een brievenbusborstel
- Plaats een klokthermostaat en programmeer deze op jouw leefritme
- Gebruik een kruik of elektrische deken in de slaapkamer
Download de flyer Slim je woning te verwarmen.
Slim warm water gebruiken
Ook het gebruik van warm water kost veel geld, met name douchen en badderen. Door minder warm water te gebruiken kan je flink besparen.
9. Douch minder vaak en kort
10. Laat de kraan niet stromen
11. Stel de cv-ketel zuinig in. Kijk in het instructieboekje voor uitleg.
12. Zet de boiler op 65 graden. Zet de boiler nooit lager dan 60 graden vanwege de dodelijke legionellabacterie.
Investeringen
- Plaats een waterbesparende douchekop en gebruik een douchetimer
- Plaats doorstroombegrenzers in je kraankoppen
Download de flyer Slim warm water te gebruiken.
Slim stroom gebruiken
Grote elektrische apparaten die altijd of lang aan staan, zoals de koelkast, wasmachine of tv, gebruiken veel energie. Door verstandig om te gaan met je koelkast, vriezer, vaatwasser, wasmachine en wasdroger kan je energie en geld besparen. En kijk ook eens of je energieslurpers in huis hebt, zoals een lcd- of plasma-televisie of een elektrisch kacheltje.
13. Gebruik de eco-stand van de vaatwasser en wasmachine en was op een lage temperatuur
14. Was minder vaak en met een volle machine
15. Droog aan de waslijn (i.p.v. in de droger), het liefst buiten
16. Ontdooi je vriezer en koelkast af en toe
17. Vervang je oude koelkast en vriezer
18. Let op apparaten die stroom slurpen: elektrische boiler, vijverpomp, tropisch aquarium, elektrische kachel, waterbed, thuistap/beertender, airfryer, airco, groot tv-scherm, vooral lcd en plasma
19. Zet oude apparaten echt uit
20. Doe je tweede koelkast weg of zet hem uit
21. Laat geen lichten branden op plekken waar je niet bent
Investeringen
- Vervang apparaten als ze stuk (en niet te repareren) zijn door een apparaat met een groen label (A), behalve de koelkast en de vriezer:
- Vervang koelkast en vriezer als ze 10 jaar oud zijn voor een koelkast/vriezer met een zuinig label (A of B)
- Vervang gloei-, halogeen- en spaarlampen door led-verlichting
- Sluit apparaten aan op een stekkerblok met een schakelaar, zodat je ze in 1x uit kunt zetten, of gebruik een standby-killer
Download de flyer Slim stroom gebruiken.
Slim koken
Of je nu kookt en bakt op gas of elektriciteit, het kost allebei energie. Met een paar handigheidjes kan je energie besparen.
22. Gebruik de juiste pit: Een kleine pit onder een kleine pan, een grote pit onder een grote pan.
23. Kook met de deksel op de pan
24. Lucht verwarmen kost veel energie. Verwarm de oven niet langer voor dan nodig.
25. Water verwarmen kost veel energie. Kook niet meer water dan nodig is.
Download de flyer Slim koken.
Bonustip
Plaats een energiedisplay als je een slimme meter hebt. Je ziet direct hoeveel gas en stroom je gebruikt. Dit helpt je om energie te besparen. Lees meer over besparen met een energiedisplay.
Tien tips tegen hittestress
De meeste mensen hopen op een zonnige zomer. Maar veel zon kan ook hittestress met zich meebrengen, vooral in huis. Wat kun je doen om te voorkomen dat het te heet wordt in je woning? En hoe zorg je dat je stress door hitte beperkt. Tien tips tegen hittestress.
Weer de zon aan de buitenkant van je huis
De beste manier om hitte in huis te voorkomen is de zon aan de buitenkant van je huis tegenhouden. Zonlicht dat op glas valt, warmt je huis flink op. Gebruik een zonnescherm, screens of (rol)luiken. Heb je die niet, dan werkt een parasol, schaduwdoek of gewoon een laken ook.
Verwijder tegels uit de tuin
Steen slaat veel warmte op en straalt dit uit. Ook als de zon onder is, komt er nog steeds veel warmte van die stenen om je huis. Minder tegels, asfalt en stenen er rond je huis zijn, zorgen dat je huis minder snel opwarmt. Heb je veel tegels in de tuin? Het helpt om ze weg te halen.
Maak je woonomgeving groener
Planten maken je huis koeler. Ze zorgen niet alleen voor schaduw, maar vooral ook voor verdamping van vocht waardoor de omgeving koeler aanvoelt. Heb je een tuin, geveltuin, balkon of dakterras? Plant dan bomen, struiken en (klim)planten. Ook gras zorgt voor koelte. Kamerplanten helpen ook om het in huis aangenamer te hebben bij hitte.
Het verwijderen van tegels, en het planten van bomen, struiken, planten en gras helpen ook om overstroming of wateroverlast te voorkomen. En het zorgt ervoor dat bomen beter kunnen wortelen, zodat ze niet omvallen bij een storm.
Houd ramen en deuren overdag dicht, blijf wel ventileren
Zodra het buiten warmer is dan binnen, is het verstandig om ramen en deuren dicht te doen. Zo hou je de warme lucht buiten. Blijf wel ventileren, anders wordt de lucht in huis snel ongezond: zorg dat de ventilatieroosters en (klep)raampjes open zijn en zet het ventilatiesysteem niet uit.
Sluit gordijnen
Dichte gordijnen zorgen ervoor dat het zonlicht niet alles in huis opwarmt. Helaas warmt het glas zelf wel op, en straalt hitte uit. Dit is alleen te voorkomen met buitenzonwering (zie eerste tip). Gordijnen met een reflecterende zijde werken iets beter tegen opwarming, dan gordijnen zonder reflectie.
Zet ramen en deuren ’s nachts tegen elkaar open
Als het buiten koeler is dan binnen (meestal in de nacht en vroege ochtend), dan is het verstandig om ramen en deuren wagenwijd tegen elkaar open te zetten. Zo kan de koelere lucht naar binnen en de warme lucht naar buiten. Dit heet zomernachtventilatie. Heb je mechanische ventilatie of balansventilatie? Zet deze ’s nachts in een hogere stand. Heb je een systeem met warmteterugwinning (WTW), controleer dan of het systeem op de zomerbypass staat.
Ventilator aan, airco uit
Een ventilator maakt de lucht niet koeler, maar zorgt ervoor dat je je warmte makkelijker kwijt kunt. Daardoor voelt het minder warm. We raden het gebruik van een airco af, omdat ze heel veel stroom gebruiken en omdat ze ervoor zorgen dat je lichaam niet went aan de hogere temperaturen.
Zet de WKO of warmtepomp op koelen
Wordt jouw huis verwarmt met een warmtepomp of warmtekoudeopslag(WKO)-installatie, dan kan je deze op koelen zetten. Hierdoor warmt je huis minder snel op.
Zet apparaten die warm worden uit
Veel elektrische apparaten in huis worden warm als ze aan staan, zoals de tv, oven, airfryer, wifibox, stereo-installatie en gloeilampen. Door deze apparaten warmt je huis extra op. Maak een rondje door het huis en voel welke apparaten warm zijn. Pas op dat je je niet verbrandt! Zet de apparaten die uit kunnen, uit, of zet ze zo min mogelijk aan.
Houd jezelf koel en rustig
Jezelf koel en rustig houden helpt stress door hitte voorkomen. Draag luchtige kleding (en schoenen) en bescherm je hoofd en je huid tegen de zon als je naar buiten gaat. Houd een rustig tempo aan. Drink extra water of thee, drink geen alcohol. Koel af en toe je voeten en je nek en hoofd met water of een natte doek. Slaap als dat kan op de koelste plek in huis (of in een tentje in de tuin).
Wat doe je als het ondragelijk warm wordt in huis?
Wordt het ondanks deze tips toch ondragelijk warm in jouw woning? Ga dan in gesprek met je verhuurder en zoek samen naar een oplossing. Denk aan zonwering aan de buitenkant van het huis, een groen dak of groene gemeenschappelijke buitenruimte, en betere ventilatie- en koelmogelijkheden. Komen jullie samen niet tot een oplossing, dan kan de Huurcommissie of de kantonrechter hitte als een gebrek aan de woning aanmerken. In dat geval krijg je huurverlaging totdat de problemen zijn opgelost.
Energiecoach
Maak een afspraak met de Energiecoach van Stek-Wonen
Voor de minima: U kunt ook een afspraak maken met de Energiecoach van gemeente Noordwijk
Eenvoudige uitleg over gezonde lucht in huis
Tijdens het stookseizoen is de lucht in woningen vaak erg ongezond doordat mensen onvoldoende ventileren. Daarom ontwikkelden de Woonbond en Aedes, de vereniging van woningcorporaties, de afgelopen maanden extra informatie over goed ventileren en het tegengaan van vocht en schimmel in huis. Daarbij zochten we ook de hulp van LeerZelfOnline (LZO), de organisatie die Steffie.nl maakt.
Makkelijke uitleg van moeilijke onderwerpen
Steffie legt ingewikkelde informatie eenvoudig uit voor kwetsbare mensen. Je kunt de informatie lezen, maar ook beluisteren en bekijken in beelden. Steffie.nl wordt veel gebruikt door mensen met een licht verstandelijke beperking, maar ook door andere mensen die moeite hebben informatie (in het Nederlands) te begrijpen. De site wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in buurthuizen en verzorgingscentra.
Ongezonde lucht ontstaat binnen een uur
“Extra informatie over goed ventileren en het voorkomen van vocht in huis is hard nodig. Zodra het buiten kouder wordt, sluiten mensen deuren en ramen om warmte binnen te houden. Dat is logisch, maar als je alle ramen en deuren sluit, en geen klepraampjes of roosters open laat, ontstaat binnen een uur ongezonde lucht in huis. Dit kan allerlei klachten veroorzaken zoals hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid.”Pieter van het Kaar, bouwkundig adviseur bij de Woonbond
Ernstige ziekten door vocht en schimmel
Tijdens het stookseizoen nemen ook vocht- en schimmelproblemen in huizen toe. In huis wordt veel vocht geproduceerd. Vooral koken, douchen en de was in huis drogen zorgen voor veel vocht. Als dat vocht niet weg kan, ontstaat schimmel. Schimmel is erg ongezond en kan ernstige (long)ziekten, zoals astma veroorzaken.
Zelf de ventilatie regelen
In de meeste huizen moeten de bewoners zelf zorgen voor goede ventilatie. Gerrie van der Breggen, adviseur onderhoud en verbetering bij Aedes, legt uit: “In de nieuwste huizen is de ventilatie automatisch geregeld door een geavanceerd ventilatiesysteem dat de luchtkwaliteit meet. Maar in de meeste woningen moeten de bewoners het zelf doen door de raampjes en roosters open te houden en het ventilatiesysteem hoger of lager te zetten.”
Eenvoudige uitleg vooraf getest
Op Steffie.nl wordt uitgelegd waar je op moet letten om de lucht in huis gezond te houden. Een van de mensen die de uitleg op Steffie.nl over gezonde lucht in huis vooraf testte, was Micky uit Zeist. Micky was zich niet bewust van het belang van ventileren: “Als ik de ventilatieroosters of het raam openzet, heb ik vaak last van het geluid. Dan houd ik ze liever dicht. Inmiddels weet ik dat het belangrijk is (klep)ramen en roosters 24/7 open te laten staan voor een goede ventilatie in huis.”
Oefenspel op Steffie.nl
De Woonbond en Aedes zijn blij dat er nu ook goede en eenvoudige informatie over ventileren en over vocht en schimmel beschikbaar is op Steffie.nl. Binnenkort komt er ook een ‘oefenspel’ in het Nederlands op Steffie.nl. Daarin kunnen mensen hun kennis van ventileren testen.
Haal energie uit je rekening
Deze informatie is onderdeel van de campagne Haal energie uit je rekening. Tijdens het stookseizoen besteedt de Woonbond aandacht aan energie besparen op een gezonde manier. We delen tips en adviezen over energie besparen én goede ventilatie. Ga naar de campagnepagina voor meer informatie, tips en inspiratie.
Inhoud voor een groot deel afkomstig van de Woonbond