Zoek
Sluit dit zoekvak.

Check of je huurverhoging klopt

5 mei 2023

|

Redactie

Veel huurders hebben inmiddels een huurverhogingsvoorstel ontvangen. Er gelden regels waar de jaarlijkse huurverhoging aan moet voldoen. Voldoet het verhogingsvoorstel daar niet aan? Dan kun je met succes bezwaar maken. 

Er zijn regels over hoe hoog de huurverhoging mag zijn, maar ook over -bijvoorbeeld- het aankondigen van de huurverhoging. 

Wanneer aankondigen?

Huur je een sociale (gereguleerde) woning?  Dan moet je verhuurder de huurverhoging minstens twee maanden van tevoren aankondigen. Over de huurverhoging per 1 juli moet je verhuurder dus vóór 1 mei een brief sturen. Is je verhuurder te laat? Dan kan dat reden zijn voor een bezwaar. In dit overzichtsartikel vind je alle redenen voor een succesvol bezwaar op een rij.

Hoeveel mag de huur omhoog? 

Welke huurverhoging je verhuurder mag vragen hangt af van in welke sector je huurt. 

Vrije sector

In de vrije sector mag de huur dit jaar met maximaal 4,1% omhoog. Staat er een lagere huurverhoging in je contract? Dan geldt dit lagere maximum. Staat er niets in je huurcontract over de huurverhoging? Dan mag je verhuurder de huur niet zomaar verhogen. 

Sociale sector

In de sociale sector geldt een maximum van 3,1%. Tenzij je vanwege je inkomen in aanmerking komt voor een inkomensafhankelijke huurverhoging, of je een zelfstandige woning huurt met een huurprijs onder de 300 euro. Dan geldt er een hogere maximale huurverhoging. 

Doe de check

De Woonbond heeft een huurverhogingscheck waarmee je vrij simpel kunt controleren of het voorstel van je verhuurder klopt. Als de huurverhoging niet aan de regels voldoet, wijst de check je op een modelbrief die past bij jouw situatie. Hiermee kun je bezwaar aantekenen.

Lees Huurwijzer in de bibliotheek

De regels voor de huurverhoging zijn best ingewikkeld. Wil je de informatie op je gemak nalezen? Pak het tijdschrift Huurwijzer erbij. Als je lid bent van de Woonbond heb je Huurwijzer begin april thuis ontvangen. Geen lid? De meeste Openbare Bibliotheken hebben Huurwijzer op de leestafel.

Dit is een bericht van de Woonbond