Search
Close this search box.

Verplichte (hybride) warmtepomp vanaf 2026

15 mei 2023

|

Redactie

Vanaf 2026 moet een cv-ketel (of andere gasverwarming) worden vervangen door een (hybride) warmtepomp als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is. Dit besloot het kabinet vorig jaar. Afgelopen week kwam minister Hugo de Jonge met een aantal uitzonderingen voor deze verplichting, onder andere voor appartementen en flats, voor woningen binnen een VVE en monumenten.

Technicus installeert buitenunit warmtepomp bij huis
Installatie van een buitenunit van een moderne warmtepomp GettyImages

De overheid wil de overstap van fossiele energie naar duurzame energie versnellen. Vooral om de opwarming van de aarde af te remmen, maar ook om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas. Een van de maatregelen is het stimuleren van de installatie van (hybride) warmtepompen in woningen. 

Een warmtepomp is een elektrische installatie die warmte voor verwarming en warm water haalt uit de buitenlucht (of uit water of de bodem). Een elektrische warmtepomp gebruikt geen gas. Een hybride warmtepomp heeft nog wel een gasaansluiting, om gas bij te stoken als het erg koud is. Zo’n warmtepomp bespaart gemiddeld 60% aardgas.

Uitzonderingen op de verplichte hybride warmtepomp

Toch is het niet altijd verstandig om een hybride warmtepomp te installeren. Daarom heeft minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer(externe link) een aantal uitzonderingen opgeschreven. In een aantal gevallen zijn de kosten van de installatie van een hybride warmtepomp te hoog. In andere gevallen is een hybride warmtepomp niet de beste oplossing voor het type woning. Dit geldt vooral voor flats en appartementen, en voor monumenten.

Uitzonderingen vanwege te hoge kosten:

 • Te lange terugverdientijd
  Als de investering in de hybride warmtepomp niet in 7 jaar terugverdiend kan worden, dan is het niet verstandig zo’n warmtepomp te installeren. Een energie-efficiënter systeem installeren is dan verstandiger.
 • Extra aanpassingen nodig
  Soms moeten er meer aanpassingen aan de woning gedaan worden om een (hybride) warmtepomp te kunnen installeren. De kosten kunnen dan zo hoog worden, dat een warmtepomp te duur is.
 • Aansluiting warmtenet binnen 10 jaar
  Warmtepompen gaan langer dan 10 jaar mee. Als de woning binnen 10 jaar op een warmtenet wordt aangesloten, dan is een (hybride) warmtepomp zonde van de investering. Welke wijken op een warmtenet worden aangesloten staat in de wijkuitvoeringsplannen van de gemeente. 

Uitzonderingen voor type woningen

 • ‘Gestapelde’ woningen en binnen VVE’s
  Voor flats en appartementen is het vaak niet de beste oplossing om elke woning een eigen (hybride) warmtepomp te geven. Een gemeenschappelijk duurzaam verwarmingssysteem past dan beter. Binnen VVE’s moeten daarbij ook de kopers over deze aanpassing beslissen en dat kost tijd.
 • Monumenten
  Voor aanpassingen aan monumenten moet de eigenaar vaak een vergunning aanvragen. Dat kost tijd en die tijd is er niet als de cv-ketel of gasverwarming plotseling stuk gaat. Echter, monumenten kunnen vaak wel goed verwarmd worden met een (hybride) warmtepomp.

Mogelijk huurverhoging en meer huurpunten

Een (hybride) warmtepomp levert de huurder een besparing van energiekosten op. Voor het vervangen van de cv-ketel of gasinstallatie door een duurzamere installatie kan de verhuurder een huurverhoging vragen. Het is nog niet bekend hoeveel die huurverhoging mag zijn en wat de voorwaarden hiervoor zijn. Een duurzamere verwarming zorgt voor een beter energielabel van de woning. Een beter label geeft extra huurpunten en daarmee een hogere maximale huur.

Corporaties geven goed voorbeeld

Woningcorporaties hebben afgesproken om al vanaf dit jaar in alle woningen met label D of beter de cv-ketel te vervangen door een duurzame installatie als de ketel vervangen moeten worden. Dit is afgesproken in de nationale prestatieafspraken. Corporaties geven hiermee het goede voorbeeld.

Lees meer over energie en de energietransitie van de huursector op woonbond.nl/energie

Dit is een bericht van de Woonbond