Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kamer wil winstbelasting corporaties stoppen

30 september 2023

|

Redactie

De Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken tegen de winstbelasting voor woningcorporaties. De hoge belastingdruk voor corporaties staat de aanpak van de wooncrisis in de weg.

Met het aannemen van de motie van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, sprak de Kamer zich uit tegen de winstbelasting voor woningcorporaties. Foto: SP

Een Kamermeerderheid steunde de motie van de SP(externe link), die de partij indiende samen met ChristenUnie en GroenLinks. Jaarlijks dragen woningcorporaties ongeveer € 1,5 miljard winstbelasting af, terwijl woningcorporaties helemaal geen winst uitkeren. Het geld is afkomstig van sociale huurders en wordt niet meer aan volkshuisvesting besteed.

Huuropbrengsten hard nodig voor nieuwbouw en renovatie

Alle inkomsten van corporaties bestaan uit de huren die huurders samen opbrengen. Door de winstbelasting kan een deel van deze huuropbrengsten niet gebruikt worden voor nieuwbouw, onderhoud en renovatie van huurwoningen.

Belangrijk besluit

“Juist in deze wooncrisis moeten woningcorporaties alle zeilen bijzetten om sociale huurwoningen te bouwen en de huurprijzen laag te houden. Daarom heeft de Kamer een uitstekend en belangrijk besluit genomen. Maar nu is het zaak dat het zo snel mogelijk praktijk wordt. Dan kunnen jongeren uit huis voordat ze oud zijn en wordt een bouwcrisis voorkomen”, zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond.

Succes na lange weg

De Woonbond heeft hier al lang voor gepleit. Onder meer in dit opinieverhaal(externe link) zet Winkels alle feiten en argumenten op een rij.

Dit is een bericht van de Woonbond