Search
Close this search box.

VN-Rapporteur alsnog op werkbezoek Nederland

30 september 2023

|

Redactie

De Speciale Rapporteur voor het recht op huisvesting van de VN komt in december op werkbezoek. Dit om te beoordelen of Nederland zich voldoende inspant om het recht op adequate huisvesting te beschermen.

Lancering Recht op de stad Rotterdam op 7 maart 2021 Joop Reijngoud

VN-rapporteur mr. Balakrishnan Rajagopal, komt tussen 11 en 21 december naar Nederland. Hij nodigt actieve huurders, woningzoekenden, activisten, academici en andere bij wonen betrokken instanties om informatie aan te leveren om zijn bezoek voor te bereiden.

Informatie aanleveren tot 6 oktober

Alle bijdragen zijn welkom, maar de rapporteur zoekt ook specifiek informatie over:

  • dakloosheid
  • vercommercialisering van het wonen
  • betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen
  • huurbescherming
  • woondiscriminatie en ruimtelijke segregatie
  • toegang tot rechtsbescherming in conflictsituaties op woongebied.

Aanleveren van informatie(externe link) kan tot 6 oktober. In het Engels (of Frans of Russisch). Een optie is een tekst in het Nederlands voor te bereiden en deze via Google translate(externe link) te vertalen.

Aanleiding werkbezoek is woonbeleid in Rotterdam

Rajagopal komt naar Nederland op uitnodiging van de Nederlandse autoriteiten. Die uitnodiging is een gevolg van de uiterst kritische ‘Officiële mededeling’(externe link) die Rajagopal en nog vier andere Speciale rapporteurs van de VN in juni 2021 schreven over het woonbeleid in Rotterdam.

Potentiële schendingen niet onderzocht

Het Rotterdamse woonbeleid zou mogelijk leiden tot een schending van het recht op huisvesting, het recht op geen armoede en het recht op niet gediscrimineerd te worden. Aan Rajogopals oproep om deze potentiële mensenrechtenschendingen serieus te onderzoeken, is geen gehoor gegeven door de Nederlandse autoriteiten, althans niet in het openbaar.

Een eerder gepland bezoek van de VN-rapporteur in juni 2022 ging niet door omdat hij ziek was. Lees meer over de achtergronden van zijn werkbezoek.

Dit is een bericht van de Woonbond