Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gemeenten krijgen tientallen miljoenen om duizenden woningen uit de grond te stampen

20 november 2023

|

Redactie

Gemeenten in de regio krijgen tientallen miljoenen van het Rijk om in 2024 al te beginnen met bouwprojecten die stil dreigen te vallen. Het gaat om onder meer Den Haag, Leiden, Rijswijk en Alphen aan den Rijn. Met dat extra geld moeten in de hele regio volgend jaar zo’n 5988 woningen gebouwd worden.

Den Haag krijgt 25 miljoen van het Rijk voor de bouw van woningen. Volgens wethouders Robert van Asten (D66, stedelijke ontwikkeling) en Martijn Balster (PvdA, volkshuisvesting) kan het geld niet alleen worden gebruikt om méér huizen te bouwen. De gemeente Den Haag wil het geld ook gebruiken om ‘betere buurten’ aan te leggen.

Dat geld komt uit de Startbouwimpuls (SBI) van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Demissionair minister Hugo De Jonge (CDA, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening) wilde graag dat huidige bouwplannen versneld zouden worden gebouwd, gemeenten konden zodoende extra geld aanvragen voor bouwprojecten die mogelijk stil zouden vallen door hogere bouwkosten.

‘Goed nieuws voor woningzoekende’

Den Haag kan daardoor volgend jaar zo’n 2789 woningen uit de grond stampen. En niet alleen de Hofstad krijgt dus miljoenen, ook Leiden ontvangt nog eens 10 miljoen euro om een viertal bouwprojecten extra kracht bij te zetten. Het gaat daar om nog eens 1542 woningen.

‘Dit is voor de woningzoekende heel goed nieuws. Het geld komt precies op een moment dat de woningbouw in Leiden in een dip dreigt te raken’, vertelt de Leidse woonwethouder Julius Terpstra (CDA).

Duizenden woningen en extra groen

Maar: Den Haag gebruikt dat geld dus niet alleen voor woningen. ‘In Laakhavens kunnen we daardoor bijvoorbeeld nu extra groen en een betere infrastructuur aanleggen. We zien dat er vanuit het Rijk fors wordt geïnvesteerd in Den Haag. We zijn heel blij dat ook daar gezien wordt dat we hier aan iets moois bezig zijn, maar er is genoeg werk aan de winkel’, zegt wethouder Van Asten.

De gemeenten Rijswijk (4,4 miljoen), Alphen aan den Rijn (3,7 miljoen euro), Gouda (1,9 miljoen), Westland (1,7 miljoen), Noordwijk (1,4 miljoen), Hillegom (1,2 miljoen), Leiderdorp (1,1 miljoen), Zuidplas (510.000) en Waddinxveen (185.000) deden allemaal een aanvraag om bouwplannen die voor volgend jaar op de planning staan van een extra financiële impuls te voorzien. Daardoor kunnen vanaf komend jaar nu dus duizenden woningen gebouwd worden.

Steun blijft hard nodig

Volgens de Haagse wethouder Balster is het geld ontzettend welkom, omdat de bovenstaande bouwprojecten niet goedkoper zijn geworden in de afgelopen jaren. ‘Veel woningbouwprojecten zouden zonder overheidssteun in de vertraging komen. Ik ben dan ook blij dat het Rijk dat ziet en zo helpt om de bestaande projecten te voltooien.’

De wethouder benadrukt daarnaast dat de helft van de woningen die in Den Haag op de rol staan ‘betaalbaar’ moeten worden. Wel blijft steun hard nodig, ‘onder meer opdat onze noodlijdende woningcorporaties kunnen blijven bouwen: er is een enorme wachtlijst voor sociale huurwoningen. Zonder rijkssteun op korte termijn lukt het ons niet om aan onze betaalbaarheidsambities te voldoen.’

Ook weten in welke gemeente en hoeveel huizen volgend jaar gebouwd gaat worden? Hieronder een overzicht:

 • Den Haag: 2769 woningen
 • Leiden: 1538 woningen
 • Rijswijk: 406 woningen
 • Alphen aan den Rijn: 344 woningen
 • Gouda: 319 woningen
 • Westland: 141 woningen
 • Noordwijk: 130 woningen
 • Hillegom: 101 woningen
 • Leiderdorp: 92 woningen
 • Lisse: 91 woningen
 • Zuidplas: 60 woningen
 • Waddinxveen: 37 woningen

Dit bericht van Omroep West verscheen ook bij de NOS