Search
Close this search box.

Hogere huurtoeslag in 2024

23 december 2023

|

Redactie

De Eerste Kamer stemde vandaag in met het verhogen van de huurtoeslag in 2024. Huurtoeslagontvangers gaan er gemiddeld 34 euro per maand op vooruit.

enveloppen belastingdienst toeslagen
FlickR

De hogere huurtoeslag komt door het verlagen van de ‘basishuur’. De Woonbond pleit al langer voor het verlagen van de basishuur. Dankzij een lagere basishuur gaat elke huurtoeslagontvanger er op vooruit. Dat is hard nodig. Veel huurders met een laag inkomen hebben grote moeite om rond te komen.

Hoe werkt het?

De basishuur is het deel van de huur dat je als huurtoeslagontvanger helemaal zelf betaalt. Boven de basishuur vergoedt de huurtoeslag een deel van de huur.  Als de basishuur omlaag gaat, krijg je dus meer huurtoeslag.

Maak een proefberekening

De lagere basishuur gaat volgend jaar in. Hoe hoog de basishuur van een huurder met huurtoeslag is hangt af van het inkomen en van de samenstelling van het huishouden. Weten of je in 2024 huurtoeslag kunt krijgen? Of ben je benieuwd op hoeveel huurtoeslag je recht hebt? Maak een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Wetswijziging huurtoeslag nog niet behandeld

Er is al geruime tijd een wet in de maak om de huurtoeslag te vereenvoudigen. Die wet is er voorlopig nog niet. De Tweede Kamer moet eerst nog over het wetsvoorstel praten en daarna de Eerste Kamer nog. Dat gebeurt pas volgend jaar. In het wetsvoorstel staat onder andere:

  • dat jonge huurders (onder de 23 jaar) hetzelfde recht krijgen op huurtoeslag als oudere huurders.
  • dat huurders met een laag inkomen en een hoge huur ook huurtoeslag kunnen krijgen. Met ‘hoge huur’ wordt dan een huurprijs boven de liberalisatiegrens bedoeld. In 2024 ligt die grens op € 879,66.
  • dat servicekosten niet meer vergoed worden door de huurtoeslag. De zogenaamde ‘subsidiabele servicekosten‘ vervallen dan.

Dit is een bericht van de Woonbond