Search
Close this search box.

Rechter vindt enkelglas een gebrek

17 februari 2024

|

Redactie

Deze week erkende een kantonrechter in Amsterdam voor het eerst enkelglas als gebrek. De Woonbond wil dat de minister enkelglas aanwijst als gebrek, zodat huurders niet individueel naar de rechter hoeven gaan.

Vrouw voor raam met enkelglas
Huurder Christine ten Duis over enkelglas in de tv-uitzending van EenVandaag op 13 februari 20241Vandaag

De kantonrechter in Amsterdam deed deze week uitspraak in een zaak die een huurder van een woning in het centrum van Amsterdam aanspande ondersteund door het Amsterdamse huurteam !WOON. De uitspraak is baanbrekend. Zowel de Woonbond als !WOON lobbyen al jaren voor het uitbannen van enkelglas, omdat het een groot energielek is en niet meer van deze tijd. Het is voor het eerst dat deze mening gesteund wordt door een gerechtelijke uitspraak.

Enkelglas niet van deze tijd

“Enkelglas is niet meer van deze tijd,” zei Marcel Trip van de Woonbond gisteravond in de uitzending van EenVandaag. Dat verhuurders klagen dat het veel geld gaat kosten, vindt de Woonbond een slecht argument. “Het gaat hier om woningen waar al decennialang niets aan het glas gedaan is. Goed isolerend glas is geen nieuwe uitvinding. Bovendien is het een investering waar de woning meer waard van wordt.” De rechter vindt dat wat in het verleden normaal was, dat nu niet meer hoeft te zijn. En vindt daarom dat enkelglas nu als gebrek kan worden gezien.

Klimaatcrisis en hoge energiekosten

Eén miljoen woningen in Nederland hebben nog enkelglas. Het is een groot en onnodig energielek dat makkelijk en snel te verhelpen is. Vanwege de hoge energiekosten, de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het opheffen van de afhankelijkheid van gas is dat lek niet uit te leggen.

Minister is nu aan zet

!WOON en de Woonbond willen dat de minister enkelglas tot gebrek bestempelt, waardoor het aanbrengen van isolatieglas aanzienlijk sneller zou gaan. “Aanpassing van de wet is daarvoor niet nodig, alleen een aanwijzing van de minister om enkelglas op te nemen in het lijstje gebreken,” zegt Tjerk Dalhuisen van !WOON: “Nu kunnen huurders wel het initiatief nemen en een voorstel aan de verhuurder doen, maar dat is bewerkelijk en duurt lang.”

Glas vervangen goedkoper dan procederen

In de woning in Amsterdam waar de rechter uitspraak over deed, moet de verhuurder het enkelglas nu vervangen. De verhuurder kan in beroep, maar is een stuk sneller en voordeliger klaar als die het isolatieglas gewoon laat aanbrengen. Wellicht zal de verhuurder zich verschuilen achter de monumentale status van het pand. Echter, ook in monumenten is isolerend glas mogelijk.

Isolerende vitrage voor enkelglas

Ondertussen zoeken huurders naar allerlei oplossingen om het warmte- en comfortverlies door enkelglas tegen te gaan. John vond isolerende vitrage (Isotrage®) uit en hoopt hiermee mensen die het niet ruim hebben te kunnen helpen. Lees het verhaal van John.

Dit is een bericht van de Woonbond