Search
Close this search box.

Hoge huurstijging krijgt weerstand uit vele hoeken

2 maart 2024

|

Redactie

Lokale huurdersorganisaties protesteren tegen de huurverhoging die woningcorporaties willen doorvoeren. Vastgoedbelegger Vesteda besloot deze week tot een lager maximum.

Hoe de definitieve huurverhoging op 1 juli er voor alle huurders uitziet is nog allesbehalve zeker. Getty

Eind vorig jaar kondigde woonminister Hugo de Jonge aan dat de huurprijzen in de sociale sector maximaal 5,8% mogen stijgen. Dit is namelijk de gemiddelde loonontwikkeling afgelopen jaar. Woningcorporaties hebben eerder in de Nationale Prestatieafspraken afgesproken om een half procent onder deze loonontwikkeling te blijven. Voor de vrije sector hangt de maximale huurverhoging nog af van twee wetsvoorstellen die de Tweede Kamer binnenkort behandelt. Mogelijk leiden deze wetten tot een maximale huurverhoging van 6,8%.

Grote advertentie uit protest

Volgens lokale huurdersorganisaties uit verschillende steden moet de maximale huurverhoging van sociale huurwoningen omlaag, omdat huurders steeds meer moeite hebben om rond te komen. In een paginagrote advertentie in het AD riepen zij hier vorige week toe op.

Verhuurder vlakt zelf huurverhoging af

Verhuurder Vesteda heeft dinsdag aangekondigd om dit jaar uit zichzelf de huurverhoging te maximeren op 4%. Enerzijds om onzekerheid over de stijging weg te nemen, anderzijds omdat zij het maximumpercentage van 6,8% te hoog vinden. Het Vesteda Platform, koepel van huurdersorganisaties, is hier niet ontevreden over.

Een huurverhoging van 4% is natuurlijk alsnog flink. Maar het gebaar van Vesteda om de grilligheid van huurverhogingen weg te nemen is goed. Hopelijk wordt dit standpunt breder gedragen in de sector.Peter Verburg, voorzitter Vesteda Platform

Zonder overleg maximum eisen is onacceptabel

De Woonbond heeft alle huurdersorganisaties in de corporatiesector geadviseerd om niet zomaar in te stemmen met de maximale huurverhoging die veel corporaties voorstellen. Dat veel corporaties op advies van Aedes zonder pardon het maximum op tafel leggen en goed overleg onmogelijk maken, vindt de Woonbond onacceptabel.

De Woonbond informeert alle huurders komende weken uitgebreid over de huurverhogingen die op 1 juli doorgevoerd worden. Door middel van het ledenmagazine Huurwijzer, door uitlegvideo’s, door artikelen op de website en een huurverhogingscheck.

Dit is een bericht van de Woonbond