Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kwetsbare huurders in energieneutrale woningen slachtoffer van energiechaos

27 mei 2024

|

Redactie

Het is chaos op de Nederlandse energiemarkt. De salderingsregeling gaat verdwijnen en energieleveranciers brengen steeds vaker kosten in rekening voor het terugleveren van zonnestroom aan het elektriciteitsnet. Die veranderingen treffen vooral een groep kwetsbare huurders in nul-op-de-meterhuurwoningen, waarschuwen experts.

Er zijn tussen de vijftien- en twintigduizend zogenoemde nul-op-de-meterhuurwoningen in ons land, schat de Woonbond. Over een heel jaar bekeken wekken de zonnepanelen van deze huizen meer elektriciteit op dan dat de woningen verbruiken.

Nul-op-de-meterhuurwoningen zijn voorzien van isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Dat zijn niet alleen nieuwe huurwoningen, maar ook gerenoveerde huurhuizen.

“De economische haalbaarheid van nul-op-de-meterhuurwoningen is volledig gebaseerd op salderen”, onderstreept Jeike Wallinga, lector energietransitie op Hogeschool Windesheim. “Daardoor kun je jouw energieverbruik in de winter wegstrepen tegen wat je in de zomer opwekt met je zonnepanelen.”

“Door de salderingsregeling merken bewoners van deze huizen op hun elektriciteitsrekening niets van het hoge energieverbruik van hun warmtepomp in de winter”, vertelt Bastiaan van Perlo van de Woonbond. “Die stroom is namelijk in de zomer al teruggeleverd aan het net.”

Salderingsregeling verdwijnt in 2027
Maar in het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat dat de salderingsregeling in 2027 in één keer verdwijnt. Dat betekent dat mensen in nul-op-de-meterhuurwoningen het energieverbruik in de winter niet meer kunnen wegstrepen tegen de elektriciteit die ze opwekken in de zomer.

“Mensen in een nul-op-de-meterhuurwoning hebben de grootste winst bij de salderingsregeling, maar ook het meeste te verliezen”, onderstreept Wallinga. “In veel van deze huizen wonen mensen met een laag inkomen, die daardoor extra kwetsbaar zijn.”

Maar die problemen ontstaan niet pas in 2027, waarschuwt Van Perlo. De eerste bewoners van deze woningen lopen nu al tegen problemen aan.

Terugleverkosten ondergraven nu al de salderingsregeling
Steeds meer energieleveranciers introduceren namelijk terugleverkosten. Je moet dan gaan betalen voor het terugleveren van jouw zonnestroom aan het elektriciteitsnet.

“Bij huurwoningen zijn de zonnepanelen op het dak niet het eigendom van de huurder”, legt Van Perlo uit. “Daarvoor betaalt de huurder meer dan 100 euro per maand aan een zogenoemde energieprestatievergoeding.”

Die energieprestatievergoeding verdienden huurders voorheen terug via hun energierekening. “Maar door de terugleverkosten zijn deze mensen in een aantal situaties nu al beter uit zonder zonnepanelen”, zegt Van Perlo.

Kwetsbare huurders draaien op voor alle kosten
“De vraag is wie moet opdraaien voor deze kosten: de huurder of de verhuurder”, zegt Wallinga. “De verhuurders hebben geïnvesteerd in het verduurzamen van de woning en willen die investering terugverdienen”, vult van Perlo aan.

Daarom moet de overheid verantwoordelijkheid nemen, vindt de Woonbond. “Als je de regels tijdens de wedstrijd aanpast, moet je daarvan ook de gevolgen accepteren. De belofte over de betaalbaarheid van deze zeer duurzame huurwoningen moet nagekomen worden.”

Dit is een artikel van NU.NL