Persbericht: Verhuurders weigeren 9 op 10 keer woningverduurzaming

1 augustus 2024

|

Redactie

Huurders die zich blauw betalen om hun tochtige woning te verwarmen krijgen 9 op de 10 keer nul op het rekest als zij hun verhuurder vragen om verduurzamingsmaatregelen. Ondanks energiezuinig leven betalen zij een hoge energierekening, blijkt uit een nieuw rapport over het Meldpunt EnergieAlarm.

Afgelopen jaar hebben honderden huurders een melding gedaan bij de Woonbond. Drie kwart van de melders woont in een slecht geïsoleerde woning en geeft aan kou en/of tocht in huis te ervaren. De helft van alle melders heeft een woning met enkelglas. Vrijwel alle melders geven aan zuinig te leven om de energierekening te verlagen. Ondanks het dragen van warme kleding en laag zetten van de verwarming, betaalt 40% van de melders nog steeds meer dan € 200 per maand aan energie.

Verhuurders zien weinig belang in verduurzaming

60% van de melders heeft de verhuurder verzocht om de woning energiezuiniger te maken. Meestal ging dit om betere isolatie en om het vervangen van enkelglas door isolerend glas. In 86% van de gevallen heeft de verhuurder dit geweigerd. Als reactie kregen huurders vaak te horen dat de maatregelen te duur zijn en niet interessant.

Verduurzaming gaat voor huurders te langzaam

De Woonbond eist van de minister een betere stok achter de deur, die ervoor zorgt dat verhuurders hun onzuinige woningen sneller energiezuinig maken. Pas na 2030 mogen verhuurders woningen met de slechtste energielabels niet meer verhuren. Woningcorporaties hebben zichzelf als doel gesteld na 2028 geen woningen met slechte energielabels meer te hebben.

We zien dat veel corporaties al hard aan de slag zijn. Maar particuliere verhuurders komen nog nauwelijks in actie. Dit betekent dat huurders nog vier tot zes jaar een te hoge energierekening en een oncomfortabele woning hebben waar ze niets aan kunnen doen. Marlies Dijkstra, energieteam van de Woonbond

Enkelglas is een gebrek

De Woonbond vindt het goed dat sociale en middenhuurwoningen sinds 1 juli door de Wet Betaalbare Huur minpunten krijgen voor de slechtste energielabels. Hierdoor kan de huur van woningen met een E-, F- of G-label dalen. Maar dit geldt alleen voor huurwoningen die al op of vlak onder de maximale huur zitten. De Woonbond vindt dat er meer maatregelen nodig zijn en wil dat de minister enkelglas tot gebrek aan de woning verklaart. Huurders kunnen dan naar de Huurcommissie of kantonrechter voor een huurverlaging als hun woning nog enkelglas heeft. Deze huurverlaging blijft dan bestaan totdat het enkelglas vervangen is door isolatieglas.

Enkelglas is al 50 jaar uit de tijd. Verhuurders hebben lang genoeg de tijd gehad om dit glas te vervangen.Marlies Dijkstra, energieteam van de Woonbond

Het rapport is gebaseerd op 343 unieke meldingen van huurders. De meldingen zijn ontvangen tussen juni 2023 en juni 2024. De Woonbond opende het Meldpunt Energiealarm eind 2021, nadat er bij de bond signalen binnenkwamen dat veel huurders in grote problemen zaten door de forse stijging van de energieprijzen. Deze signalen volgden kort op een onderzoek van TNO waaruit bleek dat ruim een half miljoen huishoudens al voor de prijsstijgingen in energiearmoede leefde. Het overgrote deel van hen (87%) is huurder. 

Dit is een Persbericht van de Woonbond