Elektrisch koelen kost veel energie

5 augustus 2024

|

Redactie

Het stroomgebruik neemt wereldwijd sterk toe, onder andere door het gebruik van airco’s. Hoe bespaar je energie in de zomer?

Steeds meer huurders schaffen een mobiele airco aan.
Steeds meer huurders schaffen een mobiele airco aan. Getty Images

Waar in de winter verwarmen het meeste energie kost, is dat in de zomer koelen. Vorige week meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat het stroomgebruik in de wereld zeer sterk toeneemt door extremere hittegolven en het gebruik van warmtepompen en airco’s. Op warme zomerdagen zijn de meeste mensen in Nederland niet bezig met energie besparen. Toch valt er ook in de zomer energie en geld te besparen, vooral op koelen.

Airco-gebruik uitstellen

Steeds meer huurders hebben een (mobiele) airco. Airconditioning kost erg veel stroom. Zowel om je energierekening betaalbaar te houden als om je lichaam te laten wennen aan hogere temperaturen, is het verstandig het gebruik (en de aanschaf) van de airco uit te stellen. Dit doe je door je huis niet te veel op te laten warmen.

Zonwering en zomernachtspuien

Je houdt je huis het beste koel met zonwering aan de buitenkant van het glas. Dat kan een zonnescherm zijn, maar ook een laken of een begroeide pergola. Sluit overdag de deuren en ramen, en doe de gordijnen aan de binnenkant (ook) dicht. Wees er op tijd bij, nog voordat de zon naar binnen schijnt. Zet ramen en deuren tegen elkaar open als het buiten minder warm is dan binnen. Dit heet zomernachtspuien.

Groen en ventilatoren

Planten en een ventilator zorgen dat de lucht koeler aanvoelt. Planten in de tuin, op je balkon of dakterras, en in de plantsoenen rond je huis, zorgen voor verkoeling. Ze nemen minder warmte op dan stenen en asfalt, en doordat ze vocht verdampen maken ze de omgeving koeler. Ook een ventilator verkoelt en is veel goedkoper in gebruik dan een airco. De luchttemperatuur wordt met een ventilator niet lager, maar je kunt je lichaamswarmte door de luchtverplaatsing beter kwijt.

Koelkast en vriezer

De koelkast en vriezer gebruiken op warme dagen meer stroom. Hoe koeler je huis blijft, hoe minder hard deze apparaten hoeven werken en hoe meer elektra je bespaart. Heb je een tweede koelkast of vriezer staan? Zet deze uit als je ze niet gebruikt of doe ze de deur uit.

Douchen en warm water

In de zomer douchen mensen vaker om zweet af te wassen en lichaamswarmte kwijt te raken. Warm water is duur. Douche daarom koud of kort, en laat de warme kraan niet stromen. Denk hier ook aan als je een (opblaas)bad vult met warm water.

Zomerposter met meer tips

Meer tips en adviezen vind je op de zomerposter Energie besparen in de zomer? Het kan! Je kunt deze ook downloaden en printen om op te hangen in huis.

Dit is een publicatie van de Woonbond