Provincie bestudeert uitspraak Raad van State over Bronsgeest

26 september 2024

|

Redactie

Gepubliceerd op 25 september 2024

De wijk Bronsgeest in Noordwijk mag met minder sociale huurwoningen gebouwd worden dan afgesproken met de provincie. Wel moet de gemeente een aantal zaken aanpassen in het bestemmingsplan voor onder andere natuurbeleid en geluidsbelasting. Zuid-Holland is teleurgesteld over deze uitspraak door de Raad van State.

De Raad van State oordeelt dat de zogenoemde ‘proactieve aanwijzing’ in dit geval niet door de provincie kon worden gegeven. Met zo’n aanwijzing probeerde Zuid-Holland af te dwingen dat alsnog het afgesproken 240 sociale huurwoningen zou worden gebouwd in de wijk Bronsgeest. Noordwijk kreeg van de rechter gelijk en hoeft slechts 105 sociale woningen te bouwen. Volgens de Raad van State zijn namelijk ook andere locaties daar een optie voor en is niet voldoende onderbouwd hoeveel sociale woningen in Noordwijk nodig zijn.

De komende tijd zal de provincie de uitspraak bestuderen. Gedeputeerde Koning wijst er op dat met dit oordeel de problemen niet weg zijn: “Voor Noordwijkers is het heel belangrijk een goede woning te kunnen vinden. Dat nu in Bronsgeest minder sociale huurwoningen gebouwd worden, betekent dat mensen langer zullen moeten zoeken naar een eigen plek. Dat is verdrietig nieuws voor al die mensen die al jaren op een wachtlijst staan.”

Zuid-Holland vindt het belangrijk dat mensen een passende woning kunnen vinden. De komende tijd wil de provincie met de gemeente in gesprek om toch meer sociale woningen in Noordwijk te bouwen.

Vertraging

Het oordeel van de Raad van State komt na een lang en ingewikkeld juridisch proces. Zowel de gemeente als verschillende belanghebbenden stapten naar de rechter. De gemeente hoopte op deze manier minder sociale woningbouw in de plannen op te hoeven nemen. Terwijl omwonenden bezwaren hadden tegen sommige delen van het bestemmingsplan. De bouw van de wijk liep daarmee al 2 jaar vertraging op. De gemeente heeft nu 18 weken om het bestaande bestemmingsplan aan te passen.

Dit bericht is van Provincie Zuid Holland