Bouw van nieuwe wijk op bollenvelden mag door: ‘We hebben uitgekeken naar de uitspraak’

27 september 2024

|

Redactie

Merijn Kramer & Bollenstreek Omroep

Toeristen in een tulpenveld bij Bronsgeest

Toeristen in een tulpenveld bij Bronsgeest© Omroep West

NOORDWIJK – Na dertig jaar is de gemeente Noordwijk eindelijk een stap dichterbij naar het bouwen op Bronsgeest. Bezwaren over de bouw van de nieuwe wijk zijn voor het grootste deel ongegrond verklaard, blijkt uit uitspraken van de Raad van State.

‘Wij hebben uitgekeken naar de uitspraak van de Raad van State. We kunnen nu verder met de ontwikkeling van Bronsgeest’, vertelt een woordvoerder van de gemeente Noordwijk.

Er was een waslijst aan bezwaren ingediend tegen het bouwen van de nieuwe buurt. Er zou onvoldoende inspraak zijn geweest voor bewoners, ook vonden bezwaarmakers dat de bollengrond niet verloren mocht gaan. Die bezwaren hielden echter geen stand bij de Raad van State.

350 woningen op bollengrond

De uitspraken zorgen ervoor dat de gemeente Noordwijk na ruim 30 jaar gedoe eindelijk door kan met de bouwplannen op Bronsgeest. Op de bollengrond moeten straks 350 woningen worden gebouwd.

Toch moet de gemeente Noordwijk de plannen voor de nieuwe wijk deels aanpassen. Er moeten bijvoorbeeld betere oplossingen komen voor de geluidsoverlast vanwege de toename van het verkeer en er moeten aanpassingen worden gedaan aan het natuurbeleid.

Plannen aanpassen

Ook het bouwvlak moet worden aangepast, nadat een bewoner aangaf dat de bouwgrens wel erg dichtbij zijn achtertuin kwam. ‘Daar gaat de gemeenteraad zich over buigen met herstelbesluiten’, zegt de gemeente.

Vóór 1 februari volgend jaar – 18 weken na de uitspraak – moeten de plannen dan gereed zijn. ‘Ook kunnen we nu door met het vaststellen van het uitwerkingsplan, waarmee we weer een extra stap zetten in de procedures.’

Bronsgeest

Bronsgeest© Bollenstreek Omroep

De Raad van State deed ook uitspraak over de vraag of de provincie Zuid-Holland kon afdwingen dat er meer sociale huurwoningen op Bronsgeest zouden komen. Het provinciebestuur wilde de gemeente Noordwijk bestuurlijk dwingen om niet 105, maar 240 sociale huurwoningen te bouwen.

Noordwijk zou namelijk al jaren verzaken om voldoende sociale huurwoningen bij te bouwen, maar volgens de bestuursrechter was het niet mogelijk om de gemeente daartoe te dwingen. ‘De provincie heeft onvoldoende aangetoond hoe groot het tekort aan sociale huurwoningen in Noordwijk is.’

‘Onvoldoende onderbouwd’

‘De noodzaak is dus onvoldoende onderbouwd, dat geldt zowel voor het aantal te bouwen woningen als voor de locatie waar deze moeten komen’, valt te lezen in de uitspraak. Er zouden bovendien genoeg alternatieve locaties zijn om tot voldoende sociale huur te komen.

Gedeputeerde Anne Koning (GroenLinks/PvdA) is teleurgesteld in de uitspraak. De komende periode zal Zuid-Holland de tijd nemen om de uitspraak te bestuderen. De gedeputeerde vertelt dat ‘met dit oordeel de problemen nog niet weg zijn’.

‘Dit is verdrietig nieuws voor al die mensen die al jaren op een wachtlijst staan.’ Anne Koning (Gedeputeerde Zuid-Holland)

‘Voor Noordwijkers is het heel belangrijk een goede woning te kunnen vinden. Dat nu in Bronsgeest minder sociale huurwoningen worden gebouwd, betekent dat mensen langer zullen moeten zoeken naar een eigen plek’, stelt Koning.

‘Dat is verdrietig nieuws voor al die mensen die al jaren op een wachtlijst staan.’ De komende periode wil de provincie daarom met Noordwijk in gesprek om toch meer sociale huurwoningen in Noordwijk te bouwen.

Buigen over herstelbesluit

De komende tijd zal ook de gemeenteraad zich moeten buigen over het aanpassen van de bouwplannen op Bronsgeest.

Wanneer dat is gelukt, kan de gemeenteraad verder met de uitwerking van de bouwplannen. Wanneer de eerste paal de grond in gaat, is nog niet duidelijk.

Provincie bij Raad van State: Noordwijk slechtste jongetje van de klas wat betreft betaalbare woning

LEES OOK

Provincie bij Raad van State: Noordwijk slechtste jongetje van de klas wat betreft betaalbare woning

Gemeenten gedwongen om sociale huurwoningen te bouwen, kan dat zomaar?

LEES OOK

Gemeenten gedwongen om sociale huurwoningen te bouwen, kan dat zomaar?

Dit is een bericht van Omroep West